MADALLERGIER & INTOLERENCE

Madallergier og intolerance er et stigende problem i vores del af verden. Vores kostvaner har ændret sig radikalt igennem industrialiseringen. De fødevarer emner som skaber allergi er primært de ting som skaber Fugt og Fugt-Varme i kinesisk medicin eller Candida svamp I vestlige diagnose. En undersøgelse lavet af Dr. Frederic Speer af mere end 1000 patienter, viste at mælk, ost, cola, hvedemel, chokolade, citrusfrugt og æg var de mest almindelige årsager til allergi. I vesten er forbruget af sukker, slik, kager og sodavand eksploderet samtidig med at færdiglavet mad med tilsætningsstoffer bidrager til at candida eller fugt-varme skaber fordøjelsesproblemer og dermed ses som hovedårsagen til mange lidelser I vesten.

Mad pyramiden er blevet vendt på hovedet, og de koncentrerede proteiner er blevet en for stor andel af vores kost indtagelse, mens grønsager, ris o.lign. har mistet deres andele. Folk spiser også store mængder hvedemel igennem brød og pasta (som tit har taget kartoflens plads på tallerken). Hveden er nu så fremavlet, at den har meget mindre næringsværdi end før i tiden. Samtidig mener man i vestlig alternativ kostterapi, at den er blevet svær at fordøje og giver grobund for svamp. I kinesisk kostterapi vil store mængde hvede give Fugt.

På grund af øget velfærd er det nu muligt at købe frugt og grønt importeret fra hele verden som vi spiser året rundt. Det giver en spændende og rig variation i kosten, men problemet er, at frugt som foreksempel ananas, melon og banan har en kraftig kølende energi som er ideelt hvis man bor I et tropisk klima. Indtaget I vores danske klima med masser af kulde og regn vil det forskyde den indre balance og svække vores milt yang energi og derved være med til at skabe fordøjelsesubalancer.

Allergi bliver ofte grundlagt i spædbarnsalderen hvor hvede og mælk introduceres før barnets mave og milt funktion er fuldt udviklet i 6 års alderen. Barnets fordøjelse tåler bedst grød af glutenfrie korntyper som hirse, boghvede og majs og letfordøjelig grøntsagsmos. Hvis børn introduceres til fast føde for tidligt, især bestående af kulde dannede fødevarer emner som: mælk, sukker, hvede, citrusfrugt og juice kan det få stor betydning for barnets langsigtede helbred fordi det grundlæggende svækker miltens funktion og kan føre til ubalancer og allergi.  

Små børn får ofte for meget sød, kold mad og for mange mejeriprodukter. Det giver fugt og fugt/varme problemer i fordøjelsen som hermed svækker Miltens funktion resten af livet.

Et andet stigende problem i hele verden er et stærkt øget forbrug af medicin og antibiotika som svækker den naturlige tarmflora og skaber grobund for bakterier og tarmparasitter. I Klassisk Kinesisk Medicin betragtes antibiotika som kraftig kølende og skadende for især miltens yang energi og skaber grobund for fugt eller Candida svamp. Derfor er det altid vigtigt at genoprette tarmfloraen efter behandling med antibiotika.